Bensår

Bensår

Två system av vener

Våra ben har två system av vener, längs vilka blodet går tillbaka uppåt mot hjärtat: ytliga vener, som ligger mellan huden och musklerna och djupa vener som ligger mellan musklerna. Dem ytliga och de djupa venerna är förbundna med ett antal mindre vener som vid behov för blod från de ytliga till de djupa.

Vadmuskeln

Blodet pressas uppåt i venerna med hjälp av vadmuskelns rörelser, om vi står stilla för länge kan benen svälla. I friska vener finns klaffar som hindrar blodet från att färdas i fel riktning
Två stora ytliga vener

I våra ben finns två stora ytliga vener, som för blodet uppåt: På insidan av benet löper den  stora rosen venen , den börjar framför den inre fotknölen och löper ända fram till ljumsken. Den stora ytliga venen på benets utsida heter  lilla rosen venen och löper bakom den yttre fotknölen och  längs  underbenet till knävecket, där den tömmer sig i djupare ådror.

Förslappade vener

Om klaffarna i de stora ytliga venerna blir förslappade så  bildas åderbråck. Det ökade trycket ökar också trycket i kapillärerna som är de allra minsta blodkärlen som förenar artärer och vener, huden mår dåligt och detta ökar risken markant för bensår .

Huvudorsak till bensår

Dom flesta av alla bensår beror på läckande klaffar i den stora rosen venen på benets insida. Åderbråck i den yttre lilla rosen venen kan även det leda till bensår på benets utsida.

Tips för att förbättra cirkulationen i benen

Stödstrumpor
Som vi tidigare ha nämnt så är stödstrumpor  bra att använda.  Det finns idag många snygga strumpor att välja bland. Ta på strumporna innan du stiger upp ur sängen och ha dom på hela dagen.

Hålla fötterna högt, då det är går. Venerna har då lättare att få bort blodet ur benen och svullnaden minskar i benen.
Rör på dig!

När vadmusklerna jobbar pumpas blodet uppåt. Också små rörelser, som att vicka på tår och fötter är bättre en ingenting. Raska promenader är det enklaste och bästa för att hålla igång kroppen.  Försöka att lägga in dagliga raska promenader till eller ifrån jobbet.Att utföra tå hävningar är också bra för blodcirkulationen.  Små enkla dagliga förändringar kan göra en stor skillnad!

Här kan du läsa mer om att behandla åderbråck hemma