Venös insufficiens

Orsak

Venös insufficiens  det är en skada av venklaffarna eller en obstruktion av ven flödet som gör att blodet inte kan tryckas tillbaka till hjärtat. Venklaffarna är inte täta, detta  gör så  att blodet samlar sig i benen.

Detta kan orsaka ödem, missfärgning av huden,sprucken eller sårig hud eller i svåra fall bensår.

Det syresatta blodet transporteras ut i kroppens vävnader av artärer där blodflödet står under högt tryck tack vare hjärtats pumpkraft. Väl ute i vävnaderna avges syret och blodet samlas upp av små vener som med tiden går samman till större vener och till slut återkommer blodet till hjärtat. Venerna är blodkärl med ett för  lågt tryck och för att blodet inte ska samlas i benen hos en stående människa har venerna inbyggda klaffar som hindrar ett återflöde. Muskelkontraktioner vid rörelse bidrar  även till att transportera blodet till hjärtat.

Ytliga vener

I benen finns det ytliga vener som  återför blod från huden och djupa vener som står för det huvudsakliga återflödet av blodet. Men det finns också förbindelser mellan de ytliga och de djupa ven systemen som kallas perforanter, som i friska vener slussar blod från det ytliga vensystemet till det djupa vensystemet.

Skadad venklaff

Orsaken till djup venös insufficiens är oftast en skada av venklaffarna som uppstått i de djupa venerna efter en djup ventrombos som är en blodpropp i de djupa venerna i benen. Detta orsakar en försämrad syretransport och  en sämre sårläkning. Om man får ett sår på vaden är det ofta ganska svårläkt, och det kommer endast att läka med hjälp av kompression.

Behandling

Den vanligaste behandlingen vid venös insufficiens är kompression med kompressionsstrumpa eller stödstrumpa. Oftast  används en strumpa som går upp ända upp till knät. idag finns det många effektiva och snygga strumpor som hjälper dig att få en bra blodcirkulation i dina ben.  På start sidan finner du en skön produkt som kan ge dig en behaglig fotmassage.

Åter till http://behandla-åderbråck.se